
Çocuklardaki işitme kayıplarına uygulanan testler Ülkemizde yeni doğan bebeklere ilk işitme taramasını 1994 yılında Marmara üniversitesi ve 1998 yılında Hacettepe üniversitesi kendi…
İnsan kulağının oluşumu anne karnında başlamaktadır. Anne karnında bu oluşum esnasında kendini tamamlama söz konusu olmadığında veya genetik faktörlü bir hastalık söz konusu olduğunda (Otizm, Down Sendromu ve benzeri hastalıklarda) çocuk dünyaya işitme kayıplı olarak gelebilmektedir. İşitme kayıpları doğuştan olabileceği gibi doğum sonrası da ortaya çıkabilmektedir. Doğuştan olan işitme kayıpları ülkemizde yapılan yenidoğan taramaları sayesinde doğar doğmaz tanımlanabilmektedir. Bunun amacı; erken tanı ve tedavi sayesinde çocukların yaşıtlarından geri kalmadan gelişimini tamamlayabilmesidir. Çocuklarda fark edilmeyen işitme kaybı, dil gelişimini önemli ölçüde etkilemektedir. Dil edinimi ilk 5 yaşa kadar gerçekleşmektedir. Eğer çocuğunuzda herhangi bir işitme kaybı söz konusuysa ve bunun farkında değilseniz, çocuğunuz yaşıtlarına benzer dil ve konuşma gelişimine sahip olamayabilir. Okul başarısı olumsuz etkilenebilir, sosyal yaşamında ilgisizlik/isteksizlik görülebilir, dikkatsizmiş gibi algılanabilir.
Kendini ifade edebilen çocuklarda “Odyometri” dediğimiz test ile işitme testi yapılarak, işitme sağlığı kontrol edilir. Yaş olarak küçük ya da kendini ifade edemeyen çocuklarda ise doğal uyku esnasında yapılan ABR testi ile işitme kaybı kontrolü yapılabilir.
Bebeğinizde işitme kaybının olup olmadığını anlamak için normal işiten bir bebeğin işitsel-sözel gelişim dönemlerini iyi bilmek gerekir. Normal işitmeye sahip bebekler 6-9 ay arasında sesin geldiği yöne bakmaya çalışır, 10 aydan sonra ismi söylendiğinde sesler çıkararak tepki vermeye çalışır. 12 aydan büyük bebekler ise basit sözcükleri tekrarlamaya başlar. Tüm bebeklerde bu gelişim sırasının aynı olmasını beklemiyoruz, ancak aşağı yukarı benzerlik gösterir. Kimi bebekler ilk sözcük çıkarmaya akranlarından önce başlarken kimileri işitme kaybı nedeniyle daha geç veya hiç başlayamamaktadır.
Normal işiten bir bebeğin işitsel gelişimini bilmek bebeğinizin işitme kaybını fark etmenizi kolaylaştıracaktır.
Çocuğunuzu, olası işitme kaybı belirtilerine karşı gözlemlemek önemlidir.
Çocuklardaki işitme kayıplarına uygulanan testler Ülkemizde yeni doğan bebeklere ilk işitme taramasını 1994 yılında Marmara üniversitesi ve 1998 yılında Hacettepe üniversitesi kendi…
Bilindiği üzere, cerrahi veya ilaçlı yöntemlerle tedavi edilemeyen işitme kaybında en etkili yöntem, en kısa süre içerisinde işitme cihazı kullanılması…
En iyi deneyimleri sağlamak amacıyla, cihaz bilgilerini depolamak ve/veya bunlara erişmek için çerezler gibi teknolojiler kullanıyoruz. Bu teknolojilere izin vermek, bu sitedeki gezinme davranışı veya benzersiz kimlikler gibi verileri işlememize olanak tanıyacaktır. Onay vermemek veya onayı geri çekmek belirli özellikleri ve işlevleri olumsuz etkileyebilir.
Nasıl Yardımcı Olabiliriz