Çocuklarda İşitme Kaybı

Çocuklarda İşitme Kaybı

İnsan kulağının oluşumu anne karnında başlamaktadır. Anne karnında bu oluşum esnasında kendini tamamlama söz konusu olmadığında veya genetik faktörlü bir hastalık söz konusu olduğunda (Otizm, Down Sendromu ve benzeri hastalıklarda) çocuk dünyaya işitme kayıplı olarak gelebilmektedir. İşitme kayıpları doğuştan olabileceği gibi doğum sonrası da ortaya çıkabilmektedir. Doğuştan olan işitme kayıpları ülkemizde yapılan yenidoğan taramaları sayesinde doğar doğmaz tanımlanabilmektedir. Bunun amacı; erken tanı ve tedavi sayesinde çocukların yaşıtlarından geri kalmadan gelişimini tamamlayabilmesidir. Çocuklarda fark edilmeyen işitme kaybı, dil gelişimini önemli ölçüde etkilemektedir. Dil edinimi ilk 5 yaşa kadar gerçekleşmektedir. Eğer çocuğunuzda herhangi bir işitme kaybı söz konusuysa ve bunun farkında değilseniz, çocuğunuz yaşıtlarına benzer dil ve konuşma gelişimine sahip olamayabilir. Okul başarısı olumsuz etkilenebilir, sosyal yaşamında ilgisizlik/isteksizlik görülebilir, dikkatsizmiş gibi algılanabilir.

Kendini ifade edebilen çocuklarda “Odyometri” dediğimiz test ile işitme testi yapılarak, işitme sağlığı kontrol edilir. Yaş olarak küçük ya da kendini ifade edemeyen çocuklarda ise doğal uyku esnasında yapılan ABR testi ile işitme kaybı kontrolü yapılabilir. 

Çocuklarda İşitme Kaybı

Çocuklarda İşitme Kaybı Belirtileri

Bebeğinizde işitme kaybının olup olmadığını anlamak için normal işiten bir bebeğin işitsel-sözel gelişim dönemlerini iyi bilmek gerekir. Normal işitmeye sahip bebekler 6-9 ay arasında sesin geldiği yöne bakmaya çalışır, 10 aydan sonra ismi söylendiğinde sesler çıkararak tepki vermeye çalışır. 12 aydan büyük bebekler ise basit sözcükleri tekrarlamaya başlar. Tüm bebeklerde bu gelişim sırasının aynı olmasını beklemiyoruz, ancak aşağı yukarı benzerlik gösterir. Kimi bebekler ilk sözcük çıkarmaya akranlarından önce başlarken kimileri işitme kaybı nedeniyle daha geç veya hiç başlayamamaktadır.

Normal işiten bir bebeğin işitsel gelişimini bilmek bebeğinizin işitme kaybını fark etmenizi kolaylaştıracaktır.

Normal işiten bebeklerin işitsel-sözel gelişimi:

4 aylık bir bebek
  • Gürültülü seslere şaşırır, gürültülü ortamda uykusundan uyanır.
  • Ağladığı zaman tanıdık bir ses ile sakinleşir.
4 ile 9 aylık bir bebek
  • Tanıdık bir ses duyduğunda gözleriyle sesin geldiği yöne yönelir.
  • Konuşulduğunda gülümser.
  • Ses çıkaran nesneler dikkatini çeker.
  • Ba-ba, da-da gibi heceleri çıkarmaya başlar.
9-12 aylık bir bebek
  • Kendi kendine ses çıkarmaya başlar.
  • Bilinçli olarak dede, anne, baba gibi basit sözcükleri söylemeye başlar.
  • Tüm bebeklerde bu gelişim sırasının aynı olmasını beklemiyoruz, ancak aşağı yukarı benzerlik gösterir. Kimi bebekler ilk sözcük çıkarmaya akranlarından önce başlarken kimileri işitme kaybı nedeniyle daha geç veya hiç başlayamamaktadır.

Çocuğunuzu, olası işitme kaybı belirtilerine karşı gözlemlemek önemlidir.

Defne işitme cihazıyla

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

  • All Posts
  • Pediatri
vozol cilingir