Pediatrik İşitme Cihazları

Pediatrik İşitme Cihazları

Çocuklar için işitme cihazları, yaşam kalitelerini artırmak ve sağlıklı bir işitme deneyimi sağlamak için önemli bir araçtır. Bu cihazlar, çocukların dil ve konuşma gelişimini desteklerken, sosyal etkileşimlerini ve öğrenme süreçlerini iyileştirmeye yardımcı olur.

Pediatrik İşitme Cihazlarının Faydaları

  • Dil ve konuşma gelişimini destekler.
  • Sosyal etkileşimleri ve iletişimi artırır.
  • Okul başarısını ve öğrenme süreçlerini iyileştirir.
  • Özgüveni ve özsaygıyı artırır.
  • Çocukların bağımsızlığını ve yaşam kalitesini artırır.

Çocuk işitme cihazları, ortamdaki ses seviyesini yükselterek işitme kaybı yaşayan çocuğun sesleri daha iyi duymasına yardımcı olan cihazlardır. İşitme kaybı çocuklar dahil olmak üzere her yaştan insanı etkileyebilen önemli bir sağlık sorunudur. Çocuklarda işitme kaybı erken dönemde teşhis edilmediğinde ve gerekli önlemler alınmadığında dil ve konuşma gelişiminde gecikmelere neden olabilir. Günümüzde çocuk (pediatrik) işitme cihazları işitme kaybı olan çocukların daha iyi iletişim kurmalarına, sosyal hayata katılmalarına ve konuşma becerilerinin gelişmesine yardımcı olabilir.

Çocuklar İçin İşitme Cihazı Nedir?

Çocuk işitme cihazları, ortamdaki sesleri toplayıp daha yüksek hale getirerek çocuğun sesleri daha net algılamasına yardımcı olan cihazlardır. Çocuklarda işitme kaybı; kalıtımsal faktörler veya annenin hamilelik döneminde geçirdiği kızamıkçık enfeksiyonu gibi çeşitli faktörlerin etkisiyle doğuştan olabileceği gibi sonradan da gelişebilir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde yaklaşık 34 milyon çocuk kısmi veya tam işitme kaybı sorunu yaşamaktadır. Çocukların çevresinde olup biteni algılamasında ve dil becerilerinin gelişmesinde işitme duyusu önemli rol oynar. Bu nedenle işitme kaybı çocukların bilişsel, sosyal ve dil gelişimini doğrudan etkileyebilir.

Çocuklarda işitme kaybının erken dönemde tespit edilmesi çocuğun gelişiminde önemli farklılıklar yaratabilir. Günümüzde yenidoğan tarama programları sayesinde bebeklerde işitme kaybı yaşamın ilk haftalarında teşhis edilebilmekte ve gerekli önlemler alınabilmektedir. Özellikle sensörinöral işitme kaybı olan yani işitme kaybı iç kulaktan veya işitme sinirindeki bir hasardan kaynaklanan bebeklerde, bebek henüz 6 aylık olmadan bebek işitme cihazı kullanılması konuşma ve dil gelişimine yardımcı olabilir.

Pediatrik İşitme Cihazları Nasıl Çalışır?

İşitme cihazlarının tümü, ister çocuklar için olsun ister yetişkinler için, aynı prensiple çalışır. İşitme cihazları işitme fonksiyonun geri kazandırılmasına yani işitme kaybının tedavisine yardımcı olmaz. Bununla birlikte bu cihazlar hafiften şiddetliye kadar çeşitli seviyelerde işitme kaybı sorunu bulunan bebeklerin ve çocukların ortamdaki sesleri daha net duymasına olanak sağlar. Pediatrik işitme cihazları; mikrofon, bilgisayar çipi, amplifikatör ve hoparlör gibi 4 ana parçadan oluşur. Cihazda bulunan mikrofon ortamdan gelen sesleri toplar ve elektrik sinyallerine dönüştürerek amplifikatöre gönderir. Amplifikatör mikrofondan gelen sinyalleri yükseltir ve hoparlör yardımıyla kulağa gönderir. Bunların yanı sıra cihazların içerisinde bebeğin veya çocuğun işitme kaybı ile ilgili bilgilerini işlemek ve yorumlamak için bir adet bilgisayar çipi bulunur.

İşitme cihazları hafiften şiddetliye kadar farklı seviyelerde işitme sorunu bulunan çocuklarda işitme yetisini geliştirebilir. İç kulaktaki hasar ne kadar büyükse işitme kaybı da o kadar şiddetli olur ve bu kaybı telafi etmek için gereken amplifikasyon miktarı da artar. Bununla birlikte işitme cihazlarının sesleri yükseltme kapasitesi sınırlıdır. İç kulaktaki hasarın çok şiddetli olduğu hastalarda büyük ses titreşimleri bile sinir sinyallerine dönüştürülemeyebilir. Bu durumda işitme cihazları yetersiz kalabilir.

Çocuklar ve Bebekler İçin İşitme Cihazı Türleri Nelerdir?

İşitme cihazlarının tümünün çalışma mantığı aynı olsa da cihazın şekli, boyutu, kulağa yerleştirilme şekli gibi özelliklerine göre farklı cihaz türleri vardır. Çocuklar için işitme cihazı seçilirken çocuktaki işitme kaybının türü, çocuğun yaşı veya kulağın anatomik yapısı gibi faktörler dikkate alınır. Çocuklar için en uygun işitme cihazı modeli Kulak Arkası olan modellerdir.

Kulak arkası işitme cihazları: Kulak arkası işitme cihazları tüm elektronik bileşenlerini içeren bir kutunun kulak kepçesinin arkasına yerleştirildiği cihazlardır. Bu cihazların sadece sesi kulağa iletmekle görevli hortumu kulağın içerisindedir. Bu cihazlar çocuğun kulak kalıbı alınarak çocuğa özel olarak tasarlanır. Çocuk büyüdükçe kulak kalıbı da değişeceğinden uzmanların çocuklar için önerdiği cihazların başında kulak arkası işitme cihazları gelir.

Bebek işitme cihazı fiyatları cihazın türüne ve donanımsal özelliklerine göre değişiklik gösterir. Örneğin, bazı durumlarda uzmanlar işitme cihazına uzaktan mikrofon gibi donanımlar ekleyebilir. Bu donanımlar sayesinde çocuklar öğretmenin sesini arka plandaki sınıf gürültüsünün üstünden duyabilir.

Çocuklar İçin İşitme Cihazı Faydaları Nelerdir?

Çocuklarda işitme kaybı dil ve konuşma becerilerini olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun en önemli nedeni; çocukların konuşma dilini büyük ölçüde duydukları sesler aracılığıyla öğrenmesidir. İşitme kaybı yaşayan bir çocuk çevresindeki sesleri yeterince iyi duyamadığı için dil gelişiminde gecikme yaşayabilir. Bu durum aynı zamanda çocuğun sosyal iletişiminde de problemler yaşamasına neden olabilir.İşitme cihazları çocuğun çevresindeki sesleri daha iyi duymasına olanak sağladığı için konuşma ve dil becerilerinin gelişmesine yardımcı olabilir. Buna göre pediatrik işitme cihazı faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Özellikle erken dönemde takılan işitme cihazları çocuğun dil gelişiminde geri kalmamasına yardımcı olabilir.
  • Çocuk sınıf içi aktivitelere daha rahat katılabilir.
  • Bu cihazlar sayesinde ailesi ve arkadaşlarıyla daha rahat iletişim kurabilen çocukların sosyal becerileri gelişebilir.

 

Sayılanlara ilave olarak bu cihazlar yardımıyla çevreleri ile daha iyi iletişim kurdukları için çocukların kendilerine olan güvenleri de artabilir.

Çocuklar İçin İşitme Cihazı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşitme cihazı seçimi sırasında çocuğun işitme kaybının derecesi, yaşı, anatomik yapısı ve kişisel ihtiyaçları gibi faktörlerin dikkate alınması önemlidir. Odyologlar pediatrik işitme cihazı tavsiyesi yaparken çocuğun ihtiyaçlarını dikkatlice değerlendirir ve çocuğun ihtiyaçlarına en uygun cihazı önerirler. İşitme cihazı seçimi sırasında dikkat edilmesi gereken başlıca faktörler şunlardır:

  • İşitme kaybının türü ve derecesi: Hafif işitme kaybı olan çocuklar için daha düşük ses yükseltme sağlayan cihazlar yeterli olabilirken, ileri düzeyde işitme kaybı olan çocuklar için daha güçlü cihazlar gerekebilir. 
  • Çocuğun Yaşı: Çocuğun kulak kalıbı büyüdükçe değiştiğinden küçük yaştaki çocuklar için kulak arkası işitme cihazları daha uygun olabilir. 
  • Çocuğun tercihi: Okul çağındaki çocuklar daha az fark edilen cihazlar tercih edebilir. Bu nedenle cihaz seçimi yaparken cihazın görünümü, kullanımı ve işlevleri konusunda çocuğun tercihleri de dikkate alınmalıdır.

Çocuk işitme cihazları konjenital (doğumsal) veya sonradan edinilen işitme kaybı sorunu bulunan çocukların sesleri daha net algılamasına yardımcı olur. Erken dönemde teşhis edilmeyen işitme kaybı çocuğun dil ve konuşma becerisini olduğu kadar sosyal gelişimini de olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle çocukların erken dönemde gerekli kontrollerinin yaptırılması ve işitme kaybı teşhis edilirse işitme cihazı başta olmak üzere önlemlerin alınması önemlidir.

Bir işitme cihazı, bir çocuğun hayatını ne kadar değiştirebilir?

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

  • All Posts
  • İşitme Cihazları
İşitme Cihazının Faydaları Nelerdir

İşitme cihazı kullanmak var olan işitme kaybınızı hapsederek ilerlemesini durdurur. İşitme kaybının sebep olduğu sosyal problemlerden kurtulmanızı sağlar. Hayat kalitenizi etkileyen ve…

vozol cilingir