Şarjlı İşitme Cihazları

Şarjlı İşitme Cihazları

Şarjlı işitme cihazları, kullanıcılarına üstün kaliteli bir işitme deneyimi sunar. Tek seferlik pillerin getirdiği zahmeti ortadan kaldırarak, günlük yaşamlarında daha fazla konfor ve özgürlük hissetmelerini sağlar. 

Gece boyunca şarj edilen cihazlar, sabahları tamamen dolu olarak kullanıma hazır hale gelir, böylece gün boyunca kesintisiz bir işitme deneyimi sunar.

İşitme kaybı, başta ileri yaş grubundaki yetişkinler olmak üzere toplumda sıklıkla karşılaşılan bir sağlık sorunudur. İşitme cihazları, farklı seviyelerde işitme kaybı sorunu yaşayan hastaların sesleri daha net duymasını sağlamak, bu sayede hastaların yaşam kalitesini artırmak amacıyla geliştirilmiş medikal cihazlardır. Günümüzde gelişen teknolojinin de yardımıyla işitme cihazlarında da her geçen gün tasarımlarına ve işlevlerine bir yenilik eklenmektedir. Bunların başında da şarjlı işitme cihazları gelir. Geleneksel piller yerine lityum-iyon şarj edilebilir pillerle çalışan bu cihazlar kullanım kolaylığı başta olmak üzere pek çok avantaj sunabilir.

Şarjlı İşitme Cihazı Nedir?

İşitme cihazları, işitme kaybı semptomlarını hafifleterek kişilerin yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olan cihazlardır. İşitme cihazları işitme kaybını tersine çeviremese de kişilerin sesleri daha net duymasına yardımcı olur. İşitme cihazları işitme testi sonrasında uzmanlar tarafından hastanın işitme kaybının derecesine göre önerilir. İşitme cihazlarının tarihine bakıldığında 1600’lü yıllara kadar uzandığı görülür. Bununla birlikte sağlık teknolojisinin hızla gelişmesi ile birlikte günümüzde daha küçük, güçlü ve işlevsel cihazları bulmak mümkündür. Şarj edilebilir işitme cihazı çeşitleri de bunların başında gelir.

Lityum-iyon pil teknolojisinin işitme cihazlarına entegre edilmesi sayesinde sürekli olarak pil değiştirme zorunluluğunu ortadan kaldırarak hastalara kolaylık ve özgürlük sağlar. Bunun yanı sıra bu cihazların pillerinin şarj edilebilir olması çevresel sürdürülebilirlik açısından da önemlidir. USB ya da priz yardımıyla şarj edilen bu cihazlar hastalara özel bir şarj aleti ile birlikte verilir. Bu yeni nesil işitme cihazı şarjlı olması sayesinde 3 saat gibi kısa sürede tamamen şarj edilerek yeni kullanıma hazır duruma gelmekte ve gün boyu kesintisiz olarak kullanılabilmektedir.

Şarj Edilebilir İşitme Cihazı Avantajları Nelerdir?

Şarjlı işitme cihazı fiyatları geleneksel cihazlar ile kıyaslandığında hastalara daha maliyetli gelebilir. Bununla birlikte bu cihazların uzun vadede sağladığı avantajlar düşünüldüğünde hastalar için daha kullanışlı olduğu görülebilir. Buna göre şarjlı işitme cihazı avantajları şu şekilde sıralanabilir:
  • Pil değiştirme zorunluluğunu ortadan kaldırır: Geleneksel işitme cihazlarında kullanılan tek kullanımlık çinko piller bir süre sonra bitebilir, bu nedenle cihazın kullanılabilmesi için pillerin sürekli değiştirilmesi gerekir. Özellikle küçük çocukların ve yaşlı hastalar bu pilleri değiştirirken zorlanabilir. Şarj edilebilir işitme cihazları pil değiştirme zorunluluğunu ortadan kaldırarak hastaların cihazlarını daha kolay bir şekilde kullanmasına yardımcı olabilir.
  • Uzun kullanım süresi: Lityum-iyon pillerin sağladığı enerji yoğunluğu sayesinde şarjlı işitme cihazları bir defa şarj edildiğinde 24 saate kadar kesintisiz çalışabilir. Örneğin, gece uyku sırasında şarj edilen cihazlar ertesi gün boyunca kesintisiz olarak kullanılabilir. Bu sayede hastalar cihazlarının pilinin bitmesinden endişe duymadan gün boyunca, ister şarjlı kulak arkası işitme cihazı ister şarjlı kulak içi işitme cihazı olsun, cihazlarını rahatlıkla kullanabilir.
  • Çevresel sürdürülebilirlik: Geleneksel işitme cihazlarında kullanılan pillerin kısa ömürlü olması ve sık sık değiştirilmesinin gerekmesi her yıl milyonlarca adet pilin çöpe atılmasına neden olmaktadır. Örneğin, küçük pillerin 3 ila 7 gün içerisinde büyük pillerin ise 10 gün içerisinde değiştirilmesi gerekebilir. Bu durum ciddi bir çevresel atık sorununu da beraberinde getirir. Lityum-iyon pillerin uzun ömürlü olması ve tekrar tekrar şarj edilebilmesi çevreye verilen zararı önemli ölçüde azaltabilir.
  • Uzun vadede maliyet avantajı sağlayabilir: Başlangıçta hastalara şarjlı işitme cihazları geleneksel işitme cihazlarına göre daha maliyetli gelebilir. Bununla birlikte uzun vadede şarj edilebilir cihazların pil masrafını ortadan kaldırması cihazları daha avantajlı hale getirebilir.
Sayılanlara ek olarak şarjlı işitme cihazlarında hastaların işitme cihazlarını telefonları, tabletleri veya televizyonları ile senkronize ederek kullanabilmesine olanak tanıyan Bluetooth bağlantısı gibi ek özellikler de vardır. Bu sayede hastalar telefon görüşmeleri rahatlıkla yapabilir veya dilediklerinde müzik dinleyebilir.

İşitme Cihazlarının Ek Özellikleri

İşitme cihazlarının temel amacı ortamdaki ses seviyesini yükseltmek olsa da son yıllarda hastaların sesleri daha net duymasını veya cihazlarını daha rahat kullanmasını sağlamak amacıyla cihazlara önemli yenilikler getirilmektedir. Bu yeniliklerden bir tanesi de şarj edilebilirlik sayesinde pil değiştirme gereksiniminin ortadan kalkmasıdır. Bununla birlikte işitme cihazlarına son yıllarda gelen yenilikler şarj edilebilirlik ile sınırlı değildir. İşitme cihazları her geçen gün farklı ses ortamlarına uyum sağlayacak ve hastaların işitme kalitesini artıracak şekilde gelişmektedir. Günümüzde işitme cihazları ile birlikte sunulan özelliklerden bazıları şunlardır:
  • Gürültü azaltma: Günümüzde tüm işitme cihazlarında mevcut olan bu özellik arka plandaki gürültüyü azaltarak hastaların sesleri daha net bir şekilde duymasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra kulak içi işitme cihazları gibi cihazlarda rüzgâr sesi gibi sesleri azaltma özelliği de vardır.
  • Telecoil: Telecoil donanımına sahip cihazlarda telecoil çevresel sesleri azaltarak işitme cihazı ile uyumlu telefondan gelen sesleri alır.
  • Kablosuz Bağlantı: Günümüzde işitme cihazları Bluetooth bağlantısı sayesinde cep telefonları, müzik çalar ve televizyon gibi cihazlardan gelen sesleri alabilir.
  • Uzaktan kumandalar: Bazı işitme cihazları, kullanıcının cihazın özelliklerini dokunmadan ayarlamasına olanak tanıyan uzaktan kumanda ile birlikte gelir. Ek olarak bazı cihazlar cep telefonuna bağlanarak cep telefonunun bir uzaktan kumanda olarak kullanılmasına olanak sağlayabilir.

Şarj edilebilir işitme cihazları gece boyunca şarj edildikten sonra tüm gün kesintisiz olarak kullanılabilir. Bu sayede hastaların cihazlarının pilinin bitmesinden endişe duymasına gerek kalmaz. İşitme kaybının derecesini öğrenmek ve işitme cihazı tavsiyesi almak için uzman bir doktordan randevu alınması ve gerekli kontrollerin yaptırılması önemlidir.

Nelere Dikkat Etmelisiniz

İşitme cihazı satın alırken bu 4 maddeye özen dikkat etmeyi ihmal etmeyin

İşitme kaybı

İşitme Testi ve Uzman Görüşü

İşitme uzmanınız, işitme kaybınızın tipi ve derecesine göre size en uygun cihazı önerecektir.

Yaşam standartlarınız ve günlük aktiviteleriniz

Günlük yaşamınızı destekleyen bir işitme cihazı seçmek, daha aktif ve bağımsız bir yaşam sürmenizi sağlar.

İnce motor becelerinize uygun cihaz seçin

İnce motor becerileri zayıf olan kişiler veya çocuklar, küçük parçaları olan, pilli cihazları kullanmakta zorluk çekebilir.

Satın almadan önce deneyin

İşitme cihazı satın almadan önce bir deneme süreci sunulan merkezleri tercih etmek, cihazın size uygun olup olmadığını anlamanıza yardımcı olur.

İlginizi Çekebilecek Diğer Konular

  • All Posts
  • İşitme Cihazları
İşitme Cihazının Faydaları Nelerdir

İşitme cihazı kullanmak var olan işitme kaybınızı hapsederek ilerlemesini durdurur. İşitme kaybının sebep olduğu sosyal problemlerden kurtulmanızı sağlar. Hayat kalitenizi etkileyen ve…

vozol cilingir