İşitme sağlığı, bireylerin yaşam kalitesini etkileyen önemli bir unsurdur. İşitme kaybı ise bu sağlık durumunu olumsuz etkileyebilir. İşitme kaybının etkilerini…
İşitme kaybı doktor tarafından ilaç veya ameliyatla düzeltilemiyorsa kalıcı bir kayıptır ve işitme cihazı önerilir.
İşitme cihazı takıldıktan sonra kayıptan dolayı zayıflayan algılamayı düzeltir. Fakat işitme derecesinde düzeltme yapmaz, kayıp kalıcıdır.
Cihazla geri kazanılan algılama ve iletişim becerisini kaybetmemek için işitme cihazı devamlı takılmalıdır.
İşitme kaybıyla beraber çınlama görülen kişilerde model seçimi yapılırken tinnitus terapisi olan işitme cihazları seçilmelidir.
Bu cihazlar kişinin işitme kaybını karşılarken aynı zamanda tinnitus programı yardımıyla hastaya terapi uygular.
Bu uygulama hastanın çınlamasının hangi frekansta ve güçte olduğu tespit edildikten sonra ikinci program şeklinde terapi programı açılır. Kişiye ne kadar ve ne sıklıkla kullanması gerektiği anlatılır.
Başarı oranı çok yüksek olmakla beraber, cihaz denemesi esnasında çoğu kullanıcıda çınlamasının geri plana atıldığı azaldığı gözükmektedir.
İşitme kaybı yaşayan kişilerde kulak işlevini doğru bir şekilde yerine getiremediği için kişi algılama güçlüğü çeker. Bu algılama kaybı zamanla ilerler ve kelime ayırt etme oranı gittikçe düşmeye başlar.
İşitme cihazı takıldığı zaman kulak doğru işitme yapacağı için, zamanla işitme kaybından dolayı zayıflayan algılamayı tekrar harekete geçirir ve algılamada gelişmeler gözükür.
Yani işitme cihazı kulağı tembelleştirmez tam aksine kaybedilen algılamanın geri kazanılmasını sağlar.
İşitme cihazı takmadan önce işitemediğiniz sesleri cihaz takıldığında birden duymaya başlayacağınız için ilk 2 hafta sadece sakin ortamlarda cihazı takmanız gerekmekte.2 haftanın sonunda gün boyu kullanıma geçmeniz alışmanızı hızlandıracaktır.
Kişinin işitme kaybına göre doğru cihaz seçimi ve uygulaması yapılırsa cihaz kullanıcıyı rahatsız etmez.
Uygulanan işitme cihazları dijital olduğu için işitme kaybına göre ayar yapılır ve kulağın duyması gereken kazancı sağlar bu yüzden kişi rahatsız edici yüksek ses duymaz.
Gün sonunda cihazı gece çıkartıp kutusuna koymadan önce kuru bir mendille temizlemeli aynı şekilde kulak temizliğinin de yapılması gerekir.
Cihazın rutin olarak 3 ayda bir aldığınız merkeze götürülerek genel temizliği ücretsiz yapılmalıdır.(kulak arkası cihazlarda kalıp bakımı ve hortum değişikliği, kulak içi cihazlarda filtre temizliği ve değişimi.)
Garanti kapsamı süresince 6 ayda bir cihazın iç temizliğinin yapılması, çalışma verimliğinin değerlendirilmesi için servise gönderilmesi gerekir.
Kulak zarının perfore olduğu durumlarda kişi işitme cihazı kullanabilir, bir sakınca oluşturmaz. Dikkat edilmesi gereken nokta, Perfore kulakta akıntı ve enfeksiyon riski daha fazla olduğu için, kulak kanalına yapılan malzemenin buna uygun seçilmesi ve kulak kanalı hava alacak şekilde cihazın özelliklerinin belirlenmesi gerekir.
İşitme kaybı her iki kulakta da mevcutsa kişinin sosyal yaşam kalitesi adına algılaması , yön tayin edebilmesi, dengeli işitme ve doğal duyum için mutlaka çift cihaz uygulanması gerekmekte.
İki tarafta kayıp varken, tek taraflı uygulama yapıldığında cihaz takılmayan kulaktan ses alımı olmayacağı için, kulaktaki algılamanın gittikçe düşmesi kaçınılmazdır.
SGK’nın yaptığı işitme cihazı indirimlerinde yetişkin ve çocuk hastalarda devlet aynı anda çift cihaz alımı içinde destek vermektedir.
İşitme cihazı almak için öncelikle Kulak Burun Boğaz doktoruna gidilmelidir. (Eğer daha önceden doktor tarafından işitme cihazı önerildi ise veya hali hazırda işitme cihazı kullanılıyor ise doğrudan işitme merkezine başvurulur.)
Kbb de yapılan işitme testine göre doktor kalıcı bir işitme kaybı olduğunu belirtip, cihaz kullanılması gerektiğini söylüyorsa cihaz denemesi için bir işitme merkezine gidilerek cihaz denemesi ardından cihaz seçilir.
Kişinin sosyal güvencesi varsa ve SGK katkısı almak istiyorsa, cihaz denediği yerden doktora rapor için bir yazı yazılır ve rapor işlemi yapılır.
SGK ödemelerine buradan ulaşabilirsiniz.
Tecrübeli bir uzman tarafından, kişinin işitme kaybının derecesi, kaybın tipi, kulak kanalının şekli gibi faktörler göz önüne alınarak kişiye özel bir işitme cihazı seçilerek işitme cihazı denemesi yapılması şarttır. İşitme merkezlerinde bu denemenin ardından doğru cihaz seçilir ve cihaz kullanıcısına uygulanır.
Cihazın uluslararası piyasada tanınan bir marka olması ve güvenilir bir firma tarafından satın alınması en önemli noktadır.
Cihazın markasının önemi kadar uygulayan kişi de önemlidir. Bu yüzden sadece işitme cihazı denemesi ve uygulaması yapılan ruhsatlı işitme merkezlerinde tecrübeli uzmanlar tarafından cihazın belirlenmesi ve uygulanması gerekir.
Cihazın satın alındığı firmanın gerekli servis hizmetlerini (tamir,bakım,ayar vb.) verebilmesi gerekir.
İşitme sağlığı, bireylerin yaşam kalitesini etkileyen önemli bir unsurdur. İşitme kaybı ise bu sağlık durumunu olumsuz etkileyebilir. İşitme kaybının etkilerini…
İnsan beyni, dışardan gelen işitsel uyarıcılara (konuşmalar, doğa sesleri, çevresel sesler gibi) düzenli olarak maruz kalmadığında, işitsel açıdan gerilemeler yaşayabilir.…
İletişim, insanların bilgi, duygu ve düşüncelerini paylaştığı önemli bir araçtır. İletişim her ne şekilde gerçekleşirse gerçekleşsin insanoğlu için vazgeçilmez bir…
En iyi deneyimleri sağlamak amacıyla, cihaz bilgilerini depolamak ve/veya bunlara erişmek için çerezler gibi teknolojiler kullanıyoruz. Bu teknolojilere izin vermek, bu sitedeki gezinme davranışı veya benzersiz kimlikler gibi verileri işlememize olanak tanıyacaktır. Onay vermemek veya onayı geri çekmek belirli özellikleri ve işlevleri olumsuz etkileyebilir.
Nasıl Yardımcı Olabiliriz