İşitme sağlığı, bireylerin yaşam kalitesini etkileyen önemli bir unsurdur. İşitme kaybı ise bu sağlık durumunu olumsuz etkileyebilir. İşitme kaybının etkilerini…
İşitme kaybı, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve sosyal etkileşimleri kısıtlayan önemli bir sağlık sorunudur. İşitme kaybı tedavi edilmediğinde, iletişim zorluklarına ve sosyal izolasyona neden olabilir, bu da uzun vadede Demans ve Alzheimer gibi bilişsel rahatsızlıklar için zemin hazırlayabilir. İşitme cihazlarının kullanımı, bu olumsuz etkilerin önlenmesinde ve işitme sağlığınız üzerinde önemli bir rol oynar.
Dünya genelinde pek çok kişiyi etkileyen işitme kaybının farklı nedenleri bulunmaktadır. Yaygın nedenler arasında iç kulakta hasar, kulak kirinin birikmesi, kulakta enfeksiyon ya da kulak zarının yırtılması yer alabilir. Bu kategorilerde bile, durumlar farklılık gösterebilir.
Yaş ilerledikçe, kulak içerisindeki işitme hücreleri zarar görür ve bu durum işitme kaybına yol açabilir.
Uzun süreli yüksek seslere maruz kalmak, kalıcı duyma kaybına yol açabilir.
Eğer ailede işitme kaybı var ise bu kayıp, işitme kaybı riskini artırabilir.
Bazı ilaçlar, özellikle aminoglikozid antibiyotikler, kemoterapi ilaçları ve belirli diğer ilaçlar, işitme siniri veya iç kulağı etkileyebilir.
Herhangi bir işitme kaybu bulunmayan kişilerim 20 dBHL’ye kadar düşük sesleri işitebilmesi gerekir.
Hafif işitme kaybı, 25-40 dB arasında olup, fısıltı ve düşük sesli konuşmaları duymakta zorluk yaşanabilir ve gürültülü ortamlarda konuşmaları anlamak güçleşir.
Orta derecede işitme kaybı, 41-55 dB arasında olup, normal konuşmaları dinlemek zorlaşır ve televizyon veya radyo sesini daha yüksek seviyelere ayarlama ihtiyacı doğar.
Orta-ileri derecede işitme kaybı, 56-70 dB arasında olup, yüksek sesle konuşmaları bile anlamakta zorluk çekilir ve telefonla konuşmak güçleşir.
İleri derecede işitme kaybı, 71-90 dB arasında olup, yüksek sesle bile konuşmaları duymakta büyük zorluk yaşanır ve çevresel sesler genellikle duyulmaz.
Çok ileri derecede işitme kaybı, 91 dB ve üzeri olup, çok yüksek sesleri bile duymakta ciddi zorluk çekilir ve konuşmaları ve çevresel sesleri anlamak neredeyse imkansız hale gelir.
İşitme sağlığı, bireylerin yaşam kalitesini etkileyen önemli bir unsurdur. İşitme kaybı ise bu sağlık durumunu olumsuz etkileyebilir. İşitme kaybının etkilerini…
İletişim, insanların bilgi, duygu ve düşüncelerini paylaştığı önemli bir araçtır. İletişim her ne şekilde gerçekleşirse gerçekleşsin insanoğlu için vazgeçilmez bir…
Ani işitme kayıpları, kulak burun boğaz hastalıklarının acilen tedavi edilmesi gereken bir hastalık türüdür. İlk 24 saat tedavi için kritik…
En iyi deneyimleri sağlamak amacıyla, cihaz bilgilerini depolamak ve/veya bunlara erişmek için çerezler gibi teknolojiler kullanıyoruz. Bu teknolojilere izin vermek, bu sitedeki gezinme davranışı veya benzersiz kimlikler gibi verileri işlememize olanak tanıyacaktır. Onay vermemek veya onayı geri çekmek belirli özellikleri ve işlevleri olumsuz etkileyebilir.
Nasıl Yardımcı Olabiliriz