İnsan beyni, dışardan gelen işitsel uyarıcılara (konuşmalar, doğa sesleri, çevresel sesler gibi) düzenli olarak maruz kalmadığında, işitsel açıdan gerilemeler yaşayabilir.…
İşitme kaybı dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2050 yılına kadar yaklaşık 2,5 milyar insanın çeşitli derecelerde işitme kaybı yaşayacağını ve en az 700 milyon kişinin işitme rehabilitasyonuna ihtiyaç duyacağını öngörmektedir (1). İşitme cihazları işitme kaybı yaşayan kişilerin sesleri daha net duyabilmelerine, bu sayede sosyal yaşama katılımlarını sağlamaya yardımcı olan medikal cihazlardır. İşitme cihazlarının nasıl çalıştığı, işitme cihazı türleri, işitme cihazı seçerken dikkat edilmesi gerekenler gibi işitme cihazlarına ilişkin merak edilenler yazının ilerleyen kısımlarında detaylı olarak ele alınmıştır.
İşitme cihazları ortamdaki sesleri toplayarak yükselten, bu sayede seslerin daha net duyulmasını sağlayan, kulağın arkasına veya içine yerleştirilen küçük elektronik cihazlardır. Bu cihazlar temelde her biri sesleri daha anlaşılır hale getirme noktasında farklı görevler üstlenen mikrofon, amplifikatör ve hoparlör olmak üzere üç ana bileşenden oluşur. İşitme cihazlarının başlıca bileşenleri ve görevleri şu şekildedir:
● Mikrofon: Cihazın temel parçalarından olan mikrofon çevreden gelen sesleri toplar ve seslerin daha iyi işlenmesini sağlamak için sesleri elektrik sinyallerine dönüştürür.
● Amplifikatör: Amplifikatör mikrofondan gelen elektrik sinyallerini işitme kaybının derecesine, kişinin dinleme ihtiyaçlarına ve ortamdaki seslerin seviyesine göre analiz eder ve ayarlar. Örneğin işitme kaybının şiddetli olduğu hastalarda amplifikatör daha fazla yükseltme yaparken işitme kaybı hafif düzeyde olanlarda daha az yükseltme yapılır. Amplifikatör amplifikasyon yani yükseltme işleminin ardından sinyalleri hoparlöre iletir.
● Hoparlör: Bazı durumlarda alıcı olarak da adlandırılan hoparlör güçlendirilmiş ses sinyallerini doğrudan kulağa ileten bileşendir.
İşitme sağlığı kişinin sadece sesleri duyma açısından değil kişinin sosyal hayata aktif katılımı açısından da önemlidir. İşitme cihazları özellikle hastalık, yaşlanma veya gürültü gibi sebeplerle iç kulaktaki küçük duyusal hücrelerin (tüy hücrelerini) hasar gördüğü sensörinöral işitme kaybı yaşayan hastaların sesleri daha iyi duymasına yardımcı olabilir. Bu cihazlar sayesinde sağlıklı kalan tüy hücreleri sesleri daha büyük titreşimler halinde algılayabilir ve bunları beyne ileten sinir sinyallerine dönüştürebilir (4). Bununla birlikte işitme cihazları işitme kaybını tersine çevirebilen cihazlar değildir. Bu nedenle çok şiddetli vakalarda işitme cihazlarının yetersiz kalması da mümkündür.
İşitme cihazlarının tümünün çalışma prensibi, ortamdaki sesleri toplayarak bunları daha net duyulabilir hale getirmek olsa da cihazlar özellikle yerleştirildikleri kulak bölgesine göre farklı kategorilere ayrılır. Buna göre başlıca işitme cihazı modelleri şu şekildedir (5):
Bu cihazların her biri hastaların ihtiyacına göre Bluetooth bağlantısı gibi farklı donanımlara sahip olabilir.
İşitme cihazı seçerken insanlar için işitme cihazı fiyatları, en iyi işitme cihazı modellerinin hangileri olduğu gibi konular önem taşır. Doğru işitme cihazı kişinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayan işitme cihazıdır. Buna göre işitme cihazı seçiminde dikkat edilmesi gerekenler şunlardır (6):
İşitme cihazları işitme kaybı yaşayan hastaların sesleri daha iyi duymasının yanı sıra sosyal hayata daha fazla katılmasına olanak sağlar. Siz de herhangi bir seviyede işitme sağlığı problemi yaşıyorsanız alanında uzman bir doktordan randevu alarak işitme cihazı tavsiyesi almayı ihmal etmeyin.
İşitme cihazı satın alırken bu 4 maddeye özen dikkat etmeyi ihmal etmeyin
İşitme uzmanınız, işitme kaybınızın tipi ve derecesine göre size en uygun cihazı önerecektir.
Günlük yaşamınızı destekleyen bir işitme cihazı seçmek, daha aktif ve bağımsız bir yaşam sürmenizi sağlar.
İnce motor becerileri zayıf olan kişiler veya çocuklar, küçük parçaları olan, pilli cihazları kullanmakta zorluk çekebilir.
İşitme cihazı satın almadan önce bir deneme süreci sunulan merkezleri tercih etmek, cihazın size uygun olup olmadığını anlamanıza yardımcı olur.
İlginizi Çekebilecek Diğer Konular
İnsan beyni, dışardan gelen işitsel uyarıcılara (konuşmalar, doğa sesleri, çevresel sesler gibi) düzenli olarak maruz kalmadığında, işitsel açıdan gerilemeler yaşayabilir.…
İşitme kaybı, hayat kalitemizi ciddi şekilde etkileyebilir, ancak işitme cihazları sayesinde bu sorunların üstesinden gelebiliriz. SGK katkısı ile işitme cihazı…
İşitme cihazı kullanmak var olan işitme kaybınızı hapsederek ilerlemesini durdurur. İşitme kaybının sebep olduğu sosyal problemlerden kurtulmanızı sağlar. Hayat kalitenizi etkileyen ve…
En iyi deneyimleri sağlamak amacıyla, cihaz bilgilerini depolamak ve/veya bunlara erişmek için çerezler gibi teknolojiler kullanıyoruz. Bu teknolojilere izin vermek, bu sitedeki gezinme davranışı veya benzersiz kimlikler gibi verileri işlememize olanak tanıyacaktır. Onay vermemek veya onayı geri çekmek belirli özellikleri ve işlevleri olumsuz etkileyebilir.
Nasıl Yardımcı Olabiliriz